فرشها از دیرباز تا کنون بخش مهمی از فضای داخلی خانهها و محیطهای کاری بودهاند. شستشوی فرش نیز در نگهداری و تمیزی فرش بسیار حائز اهمیت میباشد. شستشوی فرش، متناسب با جنس فرش متفاوت است که شستشوی فرش دستباف و ماشینی دو نوع اصلی آن هستند. در این مقاله، تفاوت شستشوی فرش دستباف و ماشینی بررسی میشود.
نوع فرش
نوع فرش در نحوه شستشوی آن تأثیر گذار است. فرشهای دستباف در مقایسه با فرشهای ماشینی، از نظر جنس و بافت، گوناگون هستند. فرشهای دستباف اغلب از نخهای پنبهای، پشمی و ابریشمی ساخته میشوند که از بافت سنتی و هنری برخوردارند.
در مقابل، فرشهای ماشینی از الیاف سنتی مانند پلیپروپیلن، نایلون و پلیآمید ساخته شدهاند. این تفاوت در جنس فرش، تأثیر مستقیم بر روش شستشوی آنها دارد.
شستشوی دستباف
شستشوی فرش دستباف با توجه به جنس و نوع فرش، بسیار حساس و دقیق است. در شستن این نوع فرش به دلیل حساسیت جنس و نخ فرش، توسط افراد حرفهای انجام میشود. برای شستشوی فرش دستباف به تکنیک های متفاوت با فرش ماشینی نیاز است؛ زیرا باعث رساندن آسیب به فرش گران قیمت دستباف خواهد شد.
در این روش شستشو، ابتدا گرد و خاک آن را با تکاندن در فضای باز و یا جارو زدن، گرفته شده و سپس بررسی می شود که رنگ فرش ثابت است یا نه. بعد از بررسی، با مواد شوینده و پاککننده مناسب به خوبی شسته می شود.
سپس با آب تمیز شسته و نهایتاً با دستگاه خشک کن فرش خشک میشود. در صورت رعایت موارد استفاده از مواد مناسب و رعایت دقیق مراحل شستشو در فرش دستباف، باعث افزایش عمر و زیبایی فرش میشود.
برای شستشوی فرش دستبافت با بخار شوی، از دمای پایین و حالت بخار استفاده می شود.
شستشوی ماشینی
شستشوی فرش ماشینی، با توجه به نوع فرش و بافت آن، بسیار ساده تر است. در این روش شستشو، فرش با دستگاه شستشوی ماشینی و با استفاده از مواد ضدعفونی کننده، شسته و آبکشی می شود. سپس به مرحله ی خشک کردن با استفاده از دستگاه خشک کن می رود. در این روش شستشو، احتمال خرابی و تغییر در بافت فرش کمتر است.
نکات مهم شستشوی فرش دستباف و ماشینی
در هر دو روش شستشوی دستباف و ماشینی، باید از مواد شوینده مناسب استفاده شود. همچنین، در صورت استفاده از روش شستشوی ماشینی، باید به مراحل شستشو و خشک کنی دقت کرده و فرش را به دستگاه خشک کن مناسب و با کیفیت بسپارید.
یکی دیگر از نکات مهم در شستشوی فرش، این است که باید فرش را در محیطی با دمای مناسب شستشو داد. درصورتی که دمای محیط بسیار گرم باشد، ممکن است بافت فرش آسیب ببیند و در صورتی که دمای محیط بسیار پایین باشد، فرش به درستی خشک نخواهد شد و ممکن است سرما بگیرد.
همچنین، بهتر است قبل از شستشو، فرش را به طور کامل بررسی کرده و از وجود نوسانات در بافت آن، اطمینان حاصل کرده و در صورت وجود مشکل، آن را تعمیر کنید.
نکته دیگری که در شستشوی فرش بسیار مهم است، عدم استفاده از آب گرم است. استفاده از آب گرم ممکن است بافت فرش را خراب کند و باعث تغییر رنگ و شکل فرش شود.
مشورت با افراد مجرب
در صورت احتمال شکستگی و ترکیدگی فرش دستباف، نباید از روش شستشوی ماشینی استفاده کرد و بهتر است برای شستشوی فرش دستباف با افراد حرفهای مشورت کرد.
همچنین، به دلیل تاثیرات مخربی که شستشوی نادرست ممکن است بر روی بافت فرش داشته باشد، همواره باید از افراد حرفهای و مجرب در این زمینه استفاده کرد.
از آنجایی که فرشهای دستباف و ماشینی متفاوت هستند، در برخی موارد، بهتر است با توجه به نوع فرش، بهترین روشش شستشو را انتخاب کرد. به همین دلیل، قبل از شستشوی فرش، بهتر است با فروشنده یا تولید کننده فرش تماس بگیرید و از او نحوه شستشوی آن را بپرسید.
نتیجه گیری
شستشوی فرش دستباف و ماشینی، هر دو دارای روش های متفاوت شستشو هستند که باید با توجه به نوع فرش و شرایط محیط، به دقت انتخاب شوند. در صورتی که فرش شما قدمت و ارزش بالایی دارد، بهتر است از روش شستشوی دستباف استفاده کرده و مراقبت دقیقی از آن داشته باشید.
در صورتی که فرش شما بافت کمتری دارد و ارزش آن از لحاظ تاریخی کمتر است، می توانید از روش شستشوی ماشینی استفاده کنید.
با توجه به اینکه فرش، یکی از عناصر مهم در دکوراسیون داخلی خانه است، مراقبت و نحوه شستشوی آن، به دلیل تاثیرات مثبتی که بر روی ظاهر و سلامت فرش دارد، بسیار مهم و ضروری است.
پس بهتر است شستشوی فرش خود را به قالیشویی قابل اعتماد و دارای مجوز بسپارید. پیشنهاد ما به شما قالیشویی مجاز سبحان در پرند است که بهترین شیوه های شستشو را برای انواع فرش ها در نظر گرفته و فرش را بدون هیچ آسیبی به شما تحویل می دهد.
2 پاسخ